Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, το Παράρτημα Αργοστολίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης που διαχειρίζεται ο ΟΦΥΠΕΚΑ συνδιοργάνωσαν με τον Τοπικό Όμιλο Ανωγής εσπερίδα στην Ανωγή Ιθάκης με τίτλο: «Προστασία της βιοποικιλότητας και γεωποικιλότητας στην Ιθάκη: Προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη», με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών και επισκεπτών από όλη την Ιθάκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό, η Έπαρχος Ιθάκης κ. Σμαράγδα Σαρδελή και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανωγής κ. Πάνος Μωραΐτης.

Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους εισηγητές, με ποικίλα θέματα, όπως για την προστασία των νυχτερινών ουρανών της Ελλάδας από τον κ. Ανδρέα Παπαλάμπρου, Πρόεδρο του Ελληνικού Παραρτήματος της DarkSky Greece, για την ιστορία και τις εκκλησίες της Ανωγής από τον Αρχαιολόγο κ. Γεράσιμο Λιβιτσάνη, για τις δράσεις του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης μετά την ανακήρυξή του, από την Γεωλόγο του Γεωπάρκου Δρ. Έλενα Ζουμπούλη και για την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα από τον Καθηγητή Α.Π.Θ. κ. Αντώνιο Μαζάρη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έδρα του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ανωγής, όπου διαθέτει πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό, καθώς και μόνιμη έκθεση απολιθωμάτων από το Γεωπάρκο. Η εκδήλωση έκλεισε με αστροπαρατήρηση, όπου οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον πλανήτη Κρόνο και άλλους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που είναι υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές των Ιονίων Νήσων και για το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μέσα από τη συμμετοχή του σε εθνικά και περιφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και με ιδία χρηματοδότηση και σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης, έχει αναδείξει την περιοχή της Ανωγής ως το νέο «πυρήνα» εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.